ÇATALHÖYÜK 2005 ARCHIVE REPORT


CULTURAL AND ENVIRONMENTAL MATERIALS REPORTS

Isotopic Research

Jessica Pearson

Liverpool University

The first phase of isotopic (C and N) research, led by Mike Richards, was designed to address simple questions having arisen from publications based on both Mellaart and Hodder’s discoveries such as the importance of cattle versus caprine meat. The results culminated in a chapter included in the ‘inhabiting Çatalhöyük’ monograph.

The second phase of isotopic research formed a significant part of a D. Phil. thesis of Jessica Pearson based at the Research Laboratory for Archaeology at Oxford University. In this work, the question of dietary protein sources at Çatalhöyük was incorporated in the wider view of Neolithic Anatolia comparing and contrasting the evidence from key sites. A series of articles outlining the findings of this research are currently in progress.

The future of isotopic research at Çatalhöyük is two-fold; to refine questions arising from previous research, and to ask more complex questions of the current data through further analysis of material. Specifically future approaches include :

1) dietary variation between houses, areas of the site and even between individuals
2) continuity and change in animal diet focused on hunting and herding strategies and
3) how many of these results compare with nearby sites such as Pinarbasi.

 

Isotop Çalışmaları

Çatalhöyük’deki isotop araştırmaları (C ve N) sığır etinin keçi etine göre olan önemi gibi basit sorular sormak için dizayn edilmiştir. Alınan sonuçlar Çatalhöyük Inceleme Yazıları serisinin 4. cildinde yayınlanmıştır. Bu çalışmayı, Neolitik Anadolu’nun önemli merkezlerindeki kanıtlar ile Çatalhöyük’deki protein kaynaklarının karşılaştırıldığı bir soru takip etmiştir. Ilerki çalışmalar,önceki çalışmalardan ortaya çıkan soruların değerlendirilmesi ve materyallerin analizinden alınan verilerle ilgili soruların sorulmasını amaçlamaktadır. Gelecek çalışmalar 1) evler, kentin farklı alanları ve farklı kişiler arasındaki diet farklılığını, 2) Hayvan dietindeki, avcılık ve gütme metodlarına bağlı olan devamlılık ve değişmeyi, ve 3) elde edilen sonuçların kaç tanesinin Pınarbaşı gibi komşu merkezlerle karşılaştırılabileceğini dair sorulara cevap bulmayı amaçlamaktadır.


 



© Çatalhöyük Research Project and individual authors, 2005